سلامت جسمی و روانی انسان ها نعمتی بزرگ در زندگی هر فردی است. گاهی برخی افراد به دلایل مشخص و یا نامشخصی به خارش پوست دچار میشوند که میتواند بسیار اذیت کننده و همراه با درد باشد، البته همیشه این طور نیست. برای درمان خارش پوست بدن در وهله اول تشخیص علت بروز آنها حائز اهمیت است.
خارش های پوستی ممکن است بی علائم بوده و یا با علائمی مانند تورم و قرمزی، خونریزی و در شرایط حاد با غفونت همراه باشند. این علائم بعضی اوقات خبر از بیماری خطرناک میدهد و برخی اوقات وجود آنها جای نگرانی ندارد. به هر حال برای پی بردن به دلایل بروز و نحوه درمان آنها، شما نیازمند مراجعه به پزشک متخصص هستید. در مقاله ای که پیش رویتان قرار دارد، هر آنچه که لازم است درباره خارش های پوستی بدانید را برایتان گردآوری کردهایم.
علائم و نشانه های خارش پوست چیست؟
همه افراد ممکن است در طول روز در قسمت های مختلفی از بدن مانند دست و پا احساس خارش را تجربه کنند که گاهی این خارش با درد و سوزش نیز همراه است. در بعضی مواقع این خارش ها هیچ گونه علائمی روی پوست ندارند، اما در برخی مواقع با یک سری علائم همراه هستند که با چشم نیز قابل مشاهدهاند.
گاهی اوقات شدت خارش پوست به قدری زیاد و طولانی مدت است که فرد را در انجام کارهای شخصی دچار مشکل میکند و خواب شبانه او را نیز مختل میسازد. از جمله این علائم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشاهده قرمزی پوست
- تاولها یا برآمدگیهای پوستی
- خشکی یا ترک و پوسته پوسته شدن پوست در اثر خارش زیاد
جلوگیری از این مشکل و شکستن چرخه خارش گاهی غیرممکن و دشوار به نطر میرسد. معمولا هر چه بیشتر آن نواحی را مالش دهید و بخارانید احساس خارش در آن ناحیه بیشتر و بیشتر میشود. برای درمان این مشکل اول باید به سراغ یافتن دلایل آن رفت و سپس متناسب با آن درمان را شروع کرد.
دلایل خارش پوست بدن چیست؟
اگر در طول روز دچار خارش های پوستی شوید، شاید اولین سوالی که به ذهنتان برسد این باشد که دلیل خارش پوست بدن چیست؟ شایان ذکر است که گاهی اوقات نمیتوان دلیل خاصی را به این گونه خارش ها نسبت داد و با گذشت زمان به خودی خود برطرف میشوند. اما در برخی مواقع نیز با دلایلی همراه هستند که در ادامه باهم به بررسی آنها میپردازیم.
خشکی پوست
گاهی اوقات ممکن است دچار خارش در پوست شوید، اما وقتی به پوستتان نگاه کنید هیچ گونه علائمی نظیر قرمزی، تاول و در کل برآمدگی ناشی از خارش را مشاهده نکنید. در این صورت به احتمال زیاد با خشکی پوست مواجه باشید. عوامل محیطی مانند سردی یا گرمی بیش از حد هوا و استفاده زیاد از مواد شوینده میتوانند از دلایل خشکی پوست باشند.
از انجایی که بخش عظمیمی از ساختار بدن ما را آب تشکیل دادهاست، پس در رطوبت رسانی به پوست و استفاده از کرم مرطوب کننده غفلت نکنید. برای اینکه بفهمید دچار خشکی پوست شدهاید یا نه علائم زیر را به دقت مطالعه فرمایید.
- مشاهده ترک هایی روی پوست که با سوزش همراه هستند و احتمال خون ریزی دارند.
- ترک خوردن لب ها
- پوست زبر و کدر و پوسته پوسته شده
- خارش زیاد و طولانی مدت
خشکی پوست و در پی آن ایجاد ترک های پوستی راه ورود میکروب و باکتری ها را به پوستتان باز خواهد کرد و در مواقع شدیدتر ممکن است به عفونت های پوستی دچار شوید که در این مرحله درمان آن میتواند دشوارتر باشد. برای اینکه به این مرحله نرسید، بهتر است در اسرع وقت از یک پزشک متخصص کمک بگیرید.
گزش حشرات
سوزش و خارش های پوستی دلایل مختلفی دارند که یکی از آنها مربوط به گزش حشرات میباشد. معمولا جای نیش پشه یا عنکبوت را به راحتی میتوان تشخیص داد. اما تفکیک جای نیش ساس و کنه از هم کمی دشوار است. وقتی در محل جای نیش این حشرات نگاه کنید، شبیه بثورات پوستی به نظر میرسند. شایان ذکر است که احساس خارش در پوست معمولا به دلیل وجود شپش است که با استفاده از شامپوهای مخصوص میتوان آنها را از بین برد.
اگزمای پوستی
اگزما (eczema) نوعی بیماری مربوط به پوست میباشد که افراد مبتلا به آن معمولا دچار خارش به همراه سوزش، پوسته پوسته شدن به همراه تاول و برآمدگی های قرمز رنگ در سطح پوست خود میشوند. علت بروز اگزما هنوز به طور قطعی مشخص نیست، اما بنا به گفته هایی میتواند زمیته ژنتیکی داشته باشد. اگر شما نیز به اگزمای پوستی دچار هستید، برای بدتر نشدن آن از میل غذاهایی که به آنها آلرژی دارید، امتناع کنید.
بیماری پسوریازیس (صدف پوستی)
این نوع بیماری در واقع یک بیماری خود ایمنی است که در پی آن بدن به تولید بیش از اندازه سلول های پوستی میپردازد. سول های اضافی روی پوست به حالت پوسته پوسته و لکه های قرمز انباشته میشوند که علاوه بر همراه بودن با خارش در برخی موارد به شدت دردناک نیز میباشند.
راهکارهای موثر برای التیام موقت خارش
ابتدا باید بکوشید که دلیل خارش پوست را پیدا کنید و یا از دلایلی که باعث بروز چنین اتفاق آزار دهنده میشود، به دور بایستید. گاهی اوقات کافی است با انجام برخی راهکارهای ساده که شاید تا به حال از انجام آنها غافل بودید، به خارش های پوستی تان خاتمه دهید.
برای مثال پوشیدن لباس های تنگ و پلاستیکی، استحمام با آب گرم، استفاده از یک لوازم آرایشی و بهداشتی نامناسب و… سبب خارش در پوستتان شود. برای پیشگیری از این عارضه اقدامات زیر را انجام دهید:
- در طول روز برای جلوگیری از خشکی و آسیب های پوستی از کرم مرطوب کننده با خاصیت آبرسانی بالا و بدون عطر و اسانس استفاده کنید.
- برای تسکین خارش ها بهتر است کرم، لوسیون یا ژلی را خریداری نمایید که خاصیت خنک کنندگی پوست را دارد.
- تا جایی که میتوانید از خاراندن پوست خود امتناع کنید و اگر نمیتوانید جلوی خود را بگیرید، دستکش بپوشید.
- اگر منشا خارش های پوست بدنتان به خاطر استرس است، با کمک گرفتن از یک مشاور و انجام ورزش هایی مانند یوگا به فکر درمان آن باشید.
- خشکی هوا یکی از دلایل خارش های پوستی است. حتما در خانه از دستگاه های بخور برای برای مرطوب نگه داشتن هوای خانه استفاده کنید.
استفاده از این موارد برای پیشگیری و تسکین خارش بدن بی خطر هستند. اما در مواقعی که خارش های شما شدیدتر است و خواب شبانه شما دچار اختلال میکند، میتوانید با مراجعه به پزشک و مصرف یک سری داروها تا حدی از شدت آنها بکاهید.
سخن پایانی
عارضه خارش پوست از جمله مشکلات پوستی به شمار میرود که در بسیاری اوقات نشان از مریضی و بیماری خطرناکی نیست و برای دانستن آن نیاز به مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات است. گفتیم که دلایل مختلفی در بروز این عارضه دخیل هستند که خشکی پوست، برخی بیماری ها، مشکلات روحی و روانی چند نمونه از آنها میباشد.
با رعایت برخی موارد نظیر مرطوب نگه داشتن پوست، دوری از شرایط استرس زا با انجام مدیتیشن، استفاده از لباس های نخی و جنس مرغوب و… میتوان تا حد زیادی از خارش بدن پیشگیری کرد.