سلامتی و درمانی

انواع اگزمای پوست؛ درمان اگزما در کودکان و بزرگسالان

معرفی اگزمای پوست

آیا با روش های درمان قطعی اگزما آشنا هستید؟ اصلا می‌دانید که منشا پیدایش این عارضه پوستی چیست و چگونه قابل تشخیص است؟ اگزمای پوست نوعی بیماری شایع در بین مردم می‌باشد. در بیشتر موارد با درد و سوزش، التهاب و قرمزی همراه می‌باشد و کودکان و بزرگسالان را به خود درگیر میکند.

بروز آن روی پوست ظاهر ناخوشایندی دارد و برای افرادی که به زیبایی پوست خود اهمیت میدهند، میتواند بسیار ناراحت کننده باشد. حال سوال اینجاست که چگونه میتوانیم اگزمای پوست را درمان کنیم؟ برای رسیدن به جواب این سوال در ادامه همراه کیم کالا باشید.

معرفی اگزمای پوست

هنوز دلیل مشخصی در رابطه با بروز بیماری اگزمای پوست وجود ندارد. اما بنا به گفته هایی گاهی میتواند ریشه ژنتیکی داشته‌باشد. افراد مبتلا به اگزما (eczema) در سطح پوست خود دچار خارش، سوزش، التهاب و قرمزی میشوند که بسیار اذیت کننده میباشد.

این بیماری معمولا در افراد دارای پوست های حساس و مستعد آلرژی، بیشتر دیده‌میشود. هر فردی در هر سن و سالی ممکن است به اگزما مبتلا شود اما به طور شایع تا 5 سالگی درصد ابتلا به این بیماری پوستی بیشتر است. هر چند که اگزمای پوستی هم در کودکان و هم در بزرگسالان بروز میکند، اما علائم و نشانه های آنها با یکدیگر متفاوت میباشد.

علائم و نشانه های اگزما در کودکان

نشانه های اگزما در همه کودکان یکسان نیست، اما در حالت کلی علائم نزدیک به همی در آنها مشاهده خواهید کرد. به طور متوسط از 2 ماهگی احتمال ابتلای کودکان به اگزما وجود دارد و این حالت ممکن است تا 5 سالگی کودک نیز ادامه دار باشد. برای تشخیص اگزما باید با نشانه های آنها آشنا باشید. شایع ترین این علائم به شرح زیر هستند:

  • التهابات پوستی
  • خشکی پوست و پوسته پوسته شدن
  • لکه های قرمز روی پوست
  • خشکی و ترک خوردگی
  • خارش مداوم پوست
  • بروز برآمدگی در قسمتی از پوست کودک

نشانه های اگزمای پوست در کودکان

با گذشت زمان و بزرگتر شدن کودک، شدت و علائم بیماری او بیشتر خواهد شد. به طوری که برای کودک غیرقابل تحمل میشود و خواب شبانه او را نیز مختل میسازد. بیماری اگزمای پوست در کودکان حتی ممکن است پس از درمان نیز دوباره عود کند. به همین دلیل همیشه باید گوش به زنگ بود و تا حد امکان کودکان را از عوامل بروز اگزما به دور نگه داشت.

علائم اگزمای پوستی در بزرگسالان

برخی افراد در اقدام به موقع برای درمان اگزمای پوستی کوتاهی میکنند که در این صورت ممکن است به خاطر خشکی پوست و در نتیجه خاراندن شدید پوست، زخم های زشت و آزار دهنده‌ای روی پوستشان بروز پیدا کند. چنین زخم هایی ممکن است به مرور زمان به زخم های عفونی و بزرگتری نیز تبدیل شوند.

از شایع ترین عوارض اگزمای پوست در افراد بزرگسال میتوان به خشکی شدید پوست و پوسته پوسته شدن آن و همچنین تورم و قرمزی در آن ناحیه اشاره کرد. این بیماری بیشتر در قسمت های کف دست و پا، آرنج، گردن، صورت، پشت پاها مشاهده میشود.

معرفی انواع مختلف اگزما

برای تشخیص نوع اگزمای پوست، توجه به نشانه ها و علائم آن، همچنین شدت و میزان بروز آنها روی پوست حائز اهمیت است. شناسایی این علائم و تفکیک آنها از همدیگر کار هرکسی نیست. برای این کار باید و به سراغ یک متخصص پوست بروید. تا به امروز انواع اگزما که از طرف محققین بررسی و شناخته شده‌اند به شرح زیر می باشند.

اگزمای تماسی (contact dermatitis)

وجود بیماری اگزمای تماسی در هر فرد حساسیت های شدید پوستی را باخود به همراه دارد. دلیل بروز این نوع از اگزما و التهاب پوست، به خاطر تماس مستقیم مواد شیمیایی با پوست است. احتمال ابتلا به این نوع اگزما معمولا در خانم های خانه دار، باغبانان، کارگران ساختمان، نقاشان، و… بیشتر دیده‌میشود.

درماتیت تماسی بیشتر موجب خشکی و پوسته پوسته شدن پوست در نواحی دست و صورت میشود. استفاده بیش از حد از مواد شوینده مانند صابون ها، حلال ها و سایر محصولات تمیز کننده عامل بروز این بیماری پوستی میباشد.

اگزمای ساکن (static dermatitis)

دلیل این نوع اگزما به خاطر مشکل در سیستم گردش خون است که معمولا در نواحی ساق پا دیده‌میشود. این تیپ از اگزمای پوست معمولا افراد جوان را به خود درگیر نمیکند و مشاهده آن در افراد بالای 50 سال رایج تر است. از نشانه های آن میتوان به قرمزی، خارش، خشکی و التهاب پوست اشاره کرد. برای کاهش شدت و میزان این علائم ناگوار باید با صبر و حوصله مراحل درمانی را پشت سر بگذارید.

چند نوع اگزمای پوستی وجود دارد؟

اگزمای نومولار (nummular eczema)

در بین انواع اگزماهای ذکر شده این نوع بیماری شایع تر و مزمن تر از سایر تیپ های اگزما می باشد. علایم اگزمای نومولار یا عددی روی پوست لکه هایی سکه‌ای شکل است که با سوزش و خارش شدیدی نیز همراه هستند. در برخی مواقع پس از خاراندن پوست به مدت طولانی، مایع شفاف و روشنی از لکه ها بیرون می‌آیند. بروز این نوع اگزما در مردان رایج تر از خانم ها است و معمولا بعد از سوختگی های پوست و نیش حشرات بروز پیدا میکند.

راهکارهای درمانی جهت جلوگیری از تشدید اگزمای و کنترل آن

گاهی اوقات میتوان با انجام روش هایی خاص تا حد زیادی عوارض ناشی از اگزما را کاهش داد و همچنین به درمان هر چه بهتر و سریعتر آن کمک کرد. اقدام به موقع برای درمان اگزما بسیار مهم و حیاتی است.

اگر سریع تر به رفع و درمان آن اقدام کنید هم پروسه درمانی شما کوتاهتر خواهد بود و هم رد آنها روی پوستتان باقی نخواهد ماند. از جمله روش های موثر در درمان اگزما میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده از کرم مرطوب کننده:
    عدم آبرسانی و خشک نگه داشتن پوست به مدت طولانی، زمینه ساز بروز انواع اگزمای پوستی است. جهت جلوگیری از این عارضه پوستی حتما در طول روز از کرم مرطوب کننده استفاده کنید.
  • خنک کردن پوست با کمپرس سرد:
    قبل استفاده از برخی پمادها و کرم های درمانی نظیر کورتیکو استروئید، خنک کردن پوست باعث جذب بهتر این گونه کرم ها خواهد شد.
  • استحمام مرتب:
    اگزما باعث خشکی و التهابات پوستی میشود، جهت مرطوب نگه داشتن این نوع پوست ها استحمام با آب ولرم، گزینه‌ای عالی به حساب می‌آید. برای حفظ رطوبت پوست بعد از استحمام باید از روغن و کرم های مرطوب کننده استفاده شود.

موارد ذکر شده تا حد زیادی میتوانند از این مشکل پوستی جلوگیری کنند. اما اگر اگزما رو به پیشرفت بوده و روز به روز شدت آن افزایش می‌یابد، نور درمانی میتواند گزینه خوبی برای درمان مشکل شما باشد.

سخن پایانی

لطافت و زیبایی پوست در هر سن و سالی آرزوی قبلی تمام انسان ها است. اما گاهی اوقات بروز عارضه هایی مانند اگزمای پوست به زیبایی و سلامت ما سایه می‌افکند. افرادی که دارای پوست حساس تری نسبت به بقیه هستند، بیشتر در معرض ابتلا به اگزما قرار دارند.

این مشکل پوستی میتواند هم در کودکان و هم افراد برزگسال دیده‌شود. درمان اگزما در کودکان به خاطر بی قراری و کم طاقتی آنها سخت تر میباشد. پس بهتر است جمله پیشگیری بهتر از درمان است را حداقل درمورد کودکان جدی تر بگیرید. این عارضه پوستی باعث مرگ نمیشود و میتوانید با تغییر در سبک زندگی و رعایت موارد ذکر شده در مقاله، به کنترل و درمان آن بپردازید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *